Wat is mindfulness?

Home/Wat is mindfulness?
Wat is mindfulness? 2017-05-18T19:56:38+00:00

Wat is mindfulness?

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak je op routine draait terwijl het denken bezig is met iets anders, met verleden en toekomst.

Toch ken je ook vast de ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. De geest is stil, je bent een en al aandacht. Je ervaart de rijkdom van het moment.

De huidige ervaring

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser leven

Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Bewuste keuzes

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Mindfulness kun je oefenen

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulness training of aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft Oosterse meditatietechnieken met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfulness training. De training heet officieel officieel Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), bestaat ruim 35 jaar en is een door wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief programma.

Je zorgt het beste voor de toekomst, door voor het nu te zorgen.

- zen-spreuk